Taylorbeiaard Zwolle

Nieuwe mogelijkheden (uitgesteld -> 23 september)

Vanwege de weersverwachting is dit concert verplaatst naar vrijdagavond 23 september 19:30

Tijdens dit concert introduceert de componist Jan-Bas Bollen (1961) zijn hypertheremin: een door hem zelf ontwikkeld elektronisch instrument, dat in speelwijze grote overeenkomsten vertoont met de klassieke theremin. Bollen wordt ook wel klankchoreograaf genoemd – een terechte en begrijpelijke erenaam want net als bij de inmiddels 100 jaar oude ‘gewone’ theremin wordt het instrument zonder aanraking bespeeld door sierlijke bewegingen met de handen. Die bewegingen zijn zichtbaar voor het publiek omdat hij op een podium in de museumtuin aanwezig is. Ze worden opgepikt door sensors en op die manier worden onnavolgbaar unieke computerklanken gegenereerd en abstracte projecties achter hem en op de Peperbus. Er zal samenspel zijn met de beiaardier in de Peperbus en beide musici zullen ook afzonderlijk te horen zijn. In de nabije toekomst wordt de Taylorbeiaard geschikt gemaakt voor digitale bespeling waarbij afstand er niet meer toe doet. De klanken die bij dit concert uit de luidsprekers komen zijn bewerkingen van carillonsamples. Samengevat: de beeldbepalende Peperbus wordt in de schijnwerpers gezet terwijl de muziek van de toekomst klinkt. Kan een jubileum beter worden gevierd? De inmiddels 92-jarige is springlevend!
Kom van 19:30 tot 21:30 uur luisteren én kijken naar Jan-Bas Bollen (hypertheremin) en Martien van der Knijff (Taylorbeiaard).

23 september 19:30, locatie: museumtuin ANNO (Melkmarkt 41, Zwolle)