Taylorbeiaard Zwolle

Beiaardmaand Zwolle 2022

ANNO en de Zwolse Beiaardstichting vieren in september de Zwolse Beiaardmaand. Hieronder vind je het programma voor de Beiaardmaand bij ANNO. Alle activiteiten van de Beiaardmaand zijn, bij goed weer, bij te wonen in de historische binnentuin van museum ANNO. Bij regen wordt uitgeweken naar het ANNO Café.

Vrijdag 2 september 2022
15:00-15:45 uur

Op vrijdag 2 september wordt het Zwolse Stadsfestival om 15:00 uur ingeluid door het Klokkenluidersgilde. Vanuit de historische binnentuin van ANNO kun je om 15:00 uur luisteren hoe klokkenluider Bert Dijkink de klokken van de Peperbus luidt.

Van 15:15 uur tot 15:45 uur kun je luisteren naar jong talent: Maurits Bunt.

Zaterdag 3 september 2022
15:00-16:00 uur

Van 15:00 uur tot 15:30 uur speelt trompettist Eric Vloeimans samen met beiaard Martien van der Knijff. Martien bespeelt hierbij de monumentale Taylorbeiaard. We hebben hierbij een beeldverbinding, zodat je hen niet alleen kunt horen spelen, maar ook zien.

Om 15:40 uur tot 16:00 uur spelen ze nogmaals; dan neemt Martien plaats achter het concertcarillon.

Zaterdag 10 september 2022

Net zoals voorgaande jaren staat op Open Monumentendag het klinkend monument ‘de Taylorbeiaard’ ter beschikking aan twee studentbeiaardiers om ervaring op te doen op een van de beste instrumenten van het land. Dat is een mooie gelegenheid om toekomst en verleden aan elkaar te verbinden: duurzaamheid.

Van 12:00 uur tot 13:00 uur speelt Jessica Simonetti ‘Duurzaamheid 1’.
Van 15:00 uur tot 16:00 uur is Jeroen Heijungs te horen met ‘Duurzaamheid 2’

Vanuit de ANNO-museumtuin kun je hen horen én zien spelen via een beeldverbinding.

Vrijdag 16 september 2022
Jubileumconcert 1
19:30-21:30 uur

Tijdens dit concert introduceert de componist Jan-Bas Bollen (1961) zijn hypertheremin: een door hem zelf ontwikkeld elektronisch instrument, dat in speelwijze grote overeenkomsten vertoont met de klassieke theremin. Bollen wordt ook wel klankchoreograaf genoemd – een terechte en begrijpelijke erenaam want net als bij de inmiddels 100 jaar oude ‘gewone’ theremin wordt het instrument zonder aanraking bespeeld door sierlijke bewegingen met de handen. Die bewegingen zijn zichtbaar voor het publiek omdat hij op een podium in de museumtuin aanwezig is. Ze worden opgepikt door sensors en op die manier worden onnavolgbaar unieke computerklanken gegenereerd en abstracte projecties achter hem en op de Peperbus. Er zal samenspel zijn met de beiaardier in de Peperbus en beide musici zullen ook afzonderlijk te horen zijn. In de nabije toekomst wordt de Taylorbeiaard geschikt gemaakt voor digitale bespeling waarbij afstand er niet meer toe doet. De klanken die bij dit concert uit de luidsprekers komen zijn bewerkingen van carillonsamples. Samengevat: de beeldbepalende Peperbus wordt in de schijnwerpers gezet terwijl de muziek van de toekomst klinkt. Kan een jubileum beter worden gevierd? De inmiddels 92-jarige is springlevend!

Kom van 19:30 tot 21:30 uur luisteren én kijken naar Jan-Bas Bollen (hypertheremin) en Martien van der Knijff (Taylorbeiaard).

zaterdag 17 september 2022
Jubileumconcert 2
15:30-17:00 uur

Ook dit jaar swingt de Reizende Beiaard, Paul Maassen, samen met de Big Band van het Meander College, onder leiding van Albert Dam. Zij hebben carte-blanche voor een extra lang en aanstekelijk concert want hun optredens van voorgaande jaren zijn zeer goed ontvangen.

zaterdag 24 september 2022
Jubileumconcert 3
15:30-17:00 uur

Het slotconcert komt tot stand in samenwerking met het ArtEZ Conservatorium. Stadsbeiaardier Martien van der Knijff speelt samen met het MICA saxofoonkwartet, een uit studenten samengesteld saxofoonkwartet, bewerkingen van klassieke kamermuziek uit diverse stijlperiodes en ook nieuwe composities.

Zondag 2 oktober 1400-1500

Aansluitend op de beiaardmaand is er in het kader van het Festival Zwolle Baroque op zondag 2 oktober van 14-17u een carillonmarathon. Roy Kroezen, Bob van der Linde en Anne Kroeze bespelen de Taylorbeiaard en er zijn herhalingen van de mini-opera’s die al op 3 september werden uitgevoerd.

zwolsebeiaard.nl | anno.nl