Taylorbeiaard Zwolle

nieuwsbrief Zwolse Beiaard Stichting #1

In 2020 bestaat de Taylorbeiaard in de Peperbus 90 jaar. De Zwolse Beiaardstichting bestaat dan 35 jaar. Dat willen vieren, samen met u!

Via deze nieuwsbrief houden we u periodiek op de hoogte van ons programma in dit bijzondere jublieumjaar.

Herhaling inwijdingsconcert Taylorbeiaard op 15 januari 2020
Onze stadsbeiaardier Martien van der Knijff gaf dit concert vanaf de Peperbus helemaal in de geest van het toenmalige inwijdingsconcert van de Taylorbeiaard. Dat concert vond plaats op 15 januari 1930, de dag waarop ook de IJsselbrug is geopend.Dit is het authentieke programma:

Achtergrond: In 1905 werd een ‘Commissie tot Overbrugging van den IJssel nabij het Katerveer’ gevormd. Deze commissie had tot doel naast de reeds bestaande spoorbrug een vaste oeververbinding voor het wegverkeer te realiseren. De rente op het kapitaal voor de in 1925 begonnen bouw van de brug, werd na uitvoerig overleg bestemd voor de aanschaf van klokken in de Peperbus. De Engelse klokkengieter John Taylor kreeg opdracht de beiaard voor Zwolle te gieten. Hij nam twee reeds aanwezige klokken, respectievelijk de Geert van Wou (1484) en de Claes Noorden en Jan Albert de Grave (1714) in het instrument op. De omvang werd bepaald op drieënhalf octaaf met een totaal van 42 klokken. Op woensdag 15 januari 1930 werd de brug over de IJssel geopend en speelde het carillon voor het eerst over Zwolle.

Burgemeestersconcert op zaterdag 25 januari 2020 Taylorbeiaard
Op 30 augustus 2019 nam Henk Jan Meijer afscheid als burgemeester van Zwolle. Ter ere daarvan biedt de Zwolse Beiaard Stichting hem een feestelijk concert aan tijdens een besloten bijeenkomst in het Vrouwenhuis te Zwolle. U bent van harte welkom om het concert te beluisteren op de Ossenmarkt!

Onze stadsbeiaardier heeft het programma samen met Henk Jan Meijer uitgekozen:

John Lennon & Paul McCartney (The Beatles)
Hey Jude
Get Back
Ralph Mc Tell
Streets of London
Ed Sheeran
Perfect
Carole King
You’ve got a friend
Jacqueline Govaert (Krezip)
I would stay
Van Morrison
Have I told you lately that I love you?
Bobby Darin
Simple song of Freedom
The Doors
Riders on the storm
Gordon Lightfoot
If you could read my mind
Jean Ferrat/Wim Sonneveld
La montagne/Het dorp
Don Felder, Don Henley, Glenn Frey (Eagles)
Hotel California
Bob Dylan
Make you feel my love 

Ook het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël zal meewerken.

Hommage aan het werk van Lennaert Nijgh
Op 29 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat Lennaert Nijgh is geboren.

Lennaert Nijgh, wie kent hem niet? Honderden liedteksten zijn er van zijn hand verschenen en voor veel van die teksten componeerden Boudewijn de Groot en Astrid Nijgh prachtige bijpassende muziek.
Om Lennaert Nijgh eer te bewijzen is in 2013 in Haarlem (zijn geboorteplaats, woonplaats en plaats van overlijden) een festival georganiseerd. De toenmalige organisatoren zien geen gelegenheid om dat te herhalen, reden waarom een hommage aan zijn werk in een andere vorm wordt voorgesteld: een week lang, van 27 januari tot en met 2 februari 2020, klinken vanaf zoveel mogelijk Nederlandse carillons zijn creaties.

Stadsbeiaardier Martien van der Knijff werkt hieraan mee en speelt in Zwolle werk van Lennaert Nijgh op donderdag 30 januari van 19:30-20:30u en vrijdag 31 januari van 11-12u.

Restauratie oefenklavier
Recent heeft de Zwolse Beiaard Stichting een oefencarillon verworven. Dat instrument hebben we laten opknappen. Momenteel wordt nog gewerkt aan het herstel van de oorspronkelijke klankkleur. We willen dit oefencarillon in de toekomst gebruiken voor educatieve activiteiten. Zo kunnen schoolklassen en andere geïnteresseerden laagdrempelig kennis maken met het carillon.