Taylorbeiaard Zwolle

BEIAARDMAAND ZWOLLE | Concert 15 september 16:00

Zaterdagmiddag 15 september om 16:00u wordt het carillon van de Peperbus à quatre-mains (et-pieds) bespeeld door het beiaardiersechtpaar Dina Verheyden en Richard de Waardt. Zij hebben hun programma ‘Coup de foudre’ genoemd, wat blikseminslag en ook liefde-op-het-eerste-gezicht betekent. Richard werd in 2012 op zijn 30e de stadsbeiaardier van Rotterdam. Hij heeft heel interessante bewerkingen gemaakt voor hun optreden: een deel van het concert herdenkt de 100e sterfdag van Claude Debussy. Daarnaast combineren ze o.a. Joaquín Rodrigo’s Concierto de Aranjuez met hun versies van Pink Panther Theme en Super Mario Brothers!

Luisterplaats is de Ossenmarkt aan de voet van de Peperbus.

—-

Richard & Dina spelen een volledig programma als duo: een muzikale choreografie voor vier handen en vier voeten.
Alle arrangementen zijn van eigen hand. Het is een uitdaging om bestaande muziek te bewerken voor de beiaard. Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden: de uitklinktijd van de klokken, de technische (on)mogelijkheden, het bewaken van de intentie van de componist en -het allerbelangrijkste- transparantie van klank. Het voordeel van vierhandig beiaardspel is dat er meer mogelijkheden zijn. Er is ruimte voor extra lijnen, melodieën, klankkleuren en harmonieën. Het risico is dat quatre-mains spel té druk en té vol wordt van klank. De kunst bestaat er dus uit om de extra mogelijkheden te benutten, maar toch de transparantie te bewaken. Ook is het belangrijk dat beide uitvoerders het eens zijn over de interpretatie en volledig synchroon spelen & denken. De muziekkeuze van vanmiddag komt vooral voort uit een liefde of fascinatie voor deze stukken. Het repertoire is zeer afwisselend en laat goed de uitgebreide mogelijkheden en kleuren van het instrument horen.

Dina Verheyden (1982 – Mechelen) gaat zingend en spelend door het leven. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde ze haar Master Solo zang, en voltooide er tevens de Lerarenopleiding. In 2007 behaalde ze het diploma ‘Beiaardier’ aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. Dina heeft een brede waaier aan interesses. Ze volgde verschillende cursussen over oude muziek, maar ook over volksmuziek en folk en ze bespeelt verschillende instrumenten, zoals klarinet, beiaard, piano en orgel. Ze is zangcoach en zingt in verschillende ensembles (waaronder Vocem Flentium). Sinds 2010 is ze als docente beiaard verbonden aan de beiaardschool te Mechelen. Ze geeft er ook verschillende andere vakken.

Richard de Waardt (1982 – Maassluis) studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen en behaalde het einddiploma met grote onderscheiding in 2010. Sinds 2012 is hij stadsbeiaardier van Rotterdam. Richard won verschillende (eerste) prijzen op internationale beiaardwedstrijden en geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland, waaronder de Scandinavische landen en de VS. Als accordeonist speelt Richard in de groep “Kampa Kampa!” Eigen repertoire wordt afgewisseld met wereldmuziek, tango’s, chansons en luisterliedjes. Samen met zijn vrouw Dina Verheyden vormt hij het duo Kampanula. Ze brengen muzikale sprookjes en fabels tot leven in klokkentorens en theaters in de lage landen voor jong én oud. Richard is ook de drijvende kracht achter “daarzitmuziekin.be” – workshops en voorstellingen in het Vlaamse onderwijs.