Taylorbeiaard Zwolle

Beiaardconcert 15 juni 2017

Omdat van 15 t/m 18 juni 2017 in Kampen de Internationale Hanzedagen zijn staat dit concert in het teken van de Hanze. (1200-1600), Zwolle is tenslotte ook een van de vele Hanzesteden in West-Europa.

De luit, een voorloper van de huidige gitaar, heeft een overeenkomst met de klokkenklank van de beiaard: na het aanslaan van de snaar of klok is de uitklinktijd niet te beïnvloeden. Hierdoor ligt het arrangeren van luitmuziek voor de beiaard voor de hand. De heldere, eenvoudige, maar toch zoveel zeggende muziek voor luit klinkt zeer goed op de beiaard.

Martien van der Knijff heeft luitmuziek van Italiaanse en Franse componisten en de Engelse componist John Dowland bewerkt voor de Taylor- beiaard.
Natuurlijk mag onze eigen Jan Pieterszoon Sweelinck niet ontbreken op dit concert.
In de reeks concerten van deze zomer, worden vijf van de zes genomineerde composities (uit de compositiewedstrijd van 2015 georganiseerd door de Zwolse Beiaard Stichting) uitgevoerd, waaronder Klokslag 4 van de Zwolse Annette Kruisbrink. Zelf geeft zij als uitleg bij de verschillende delen van dit stuk:
‘Kom op’ begint met een aantal trillers, de klokken nodigen je uit de toren op te komen. Met de inzet van de snelle stijgende noten is de klim begonnen. Halverwege een korte adempauze, dan weer verder, op naar de laatste treden. Het carillon komt in zicht en deel 1 eindigt met 4 klokslagen.
‘Stapvoets’ begint op het pedaal met de twee laagst klinkende klokken van het carillon. Beetje bij beetje, stapvoets dus, komen er hoger klinkende klokken bij en wordt ook op het manuaal gespeeld.
‘Weer wint de haan’ is een hanengevecht tussen de haan op de toren en de beiaardier: een afwisseling van lichte, snelle en zware langzame motieven.
‘Uit zicht’ wordt op twee manieren belicht. Het uitzicht als panorama gezien vanaf de Peperbus en het zich “uit zicht” bevinden, daar boven in de toren.

Is de muziek voor de beiaard in dit concert profaan, de koperblazers hebben kerkmuziek als leidraad.
Van Jean Mouton, een Frans componist, worden delen uit een mis gespeeld.
Van de bekende componist Josquin Desprez, een Franstalig Vlaams componist, spelen de koperblazers vooral duo’s uit liedboeken en missen.
Cornetten en euphoniums klinken warm en rond van toon en dragen, vanavond hun muziek hoog van de toren uit over de stad Zwolle.